Locatie: Dobbelsteijnstraat, Heerlen

Dobbeltuin

Een permacultuurtuin waar ooit een lagere school stond.

De Dobbeltuin is aangelegd op een braak liggend stuk grond dat diverse malen gebruikt werd als stortplaats voor puin en ander ongerief. Een initiatiefgroep ontfermde zich er over en legden een fantastische permacultuur-proeftuin aan. Het ontwerp is van de werkgroep permacultuur. Sommige werkgroepleden beschikken over een certificaat van een ontwerpcursus Permacultuur.

De Dobbeltuin is een permacultuur-proeftuin die is ingericht op basis van de principes van permacultuur. Tuinieren op permacultuurbasis is samenwerken met de natuur, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van chemicaliën zoals kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De natuur wordt als voorbeeld genomen. In het voorjaar van 2012 kreeg de werkgroep het terrein aan de Dobbelsteijnstraat met een oppervlakte van 1225 m2 voor 3 jaar in bruikleen van Woonpunt. Ondertussen is het duidelijk dat de Dobbeltuin langer dan 3 jaar kan blijven. Het is de bedoeling om buurtbewoners en belangstellenden de gelegenheid te geven gezonde biologische groenten, kruiden, fruit en bloemen te verbouwen. Belangstellenden kunnen hier hun steentje bijdragen en meedelen in de oogst.

De tuin heeft terrassen voor ontspanning en ontmoeting. Daarnaast worden er regelmatig pannenkoeken- en soepmiddagen georganiseerd worden. In de toekomst zitten ook pizza- en brood-bakmiddagen in de planning. Daarvoor zal een leemoven gebouwd worden.

Behalve meewerkdagen, worden er ook workshops gehouden, het maken van een bijenhotel, aardbeientoren, rocket-stove bouwen, enzovoort.  

De Dobbeltuin is één van de activiteiten van de stichting Parksjtad in Transitie. http://parksjtad-in-transitie.nl/?s=Dobbeltuin 

Leo de Groot

Coördinator


0647 311 049

ljm.degroot@telfort.nl

"

Tuinieren op permacultuur is samenwerken met de natuur.

Leo de Groot | Coördinator

Tijdlijn

Bekijk de ontwikkelingen van het initiatief in de tijdlijn

2 juni 2019

Tweede Open dag

Tweede Open Dag in de Dobbeltuin

2019
15 maart 2019

Vrijwilligersdag

Eerste vrijwilligersdag in de Dobbeltuin

2018
3 juni 2018

Eerste Open Dag

Eerste Open Dag in de Dobbeltuin

Nieuws

Bekijk de laatste ontwikkelingen